Jdi na obsah Jdi na menu
 

   

 

Mýty a omyly v saunování - finská sauna
O saunách bylo napsáno již poměrně mnoho, přesto mezi lidmi panují různé mýty a omyly ať již uváděných prodejci z reklamních důvodů, nebo nedostatečné informovanosti.


 Hodně informací jsme čerpali z knihy o saunách „Česká sauna“ autor: Antonín Mikolášek, „Bazény, sauny, solária“, autor: Jozef Kriš a další literatury a soukromých poznatků.

 
Čím déle vydržím v sauně tím lépe.
Pobyt v sauně není žádným soutěžením kdo vydrží déle. Také z výdrže v sauně nelze dost dobře odvodit zdravotní stav. Proto každý saunující se si sám zvolí, kdy ze sauny odejde. Doporučený pobyt v sauně je pro dospělé 8-15 minut, pro děti 3-8 minut. A to v závislosti na pocitech a na tom, při jaké teplotě se saunujeme. Správná teplota by měla být kolem 86 st.C ve výšce hlavy (cca. 175cm), proto přehřávání saun nad 100 st. C je plýtvání energií a zbytečné zatěžování materiálů použitých v sauně. Pokud teplota sauny je nižší, tak pobyt zase naopak může být delší.


Mrskání březovými větvičkami

Mrskání březovými větičkami defacto neexistuje, protože nejde o mrskání, ale o ovívání těla a tím k porušení ochranného obalu těla a tedy v návaznosti na rychlejší ohřátí organismu. V současné době se již tolik nepoužívá, protože nynější sauny jsou více teplotně regulovatelné a mohou se tedy nahřát na vyšší teplotu než v minulosti.

 
Teplota v sauně musí být aspoň 100 st. C, nejlépe 110st. C
Správná teplota by měla být kolem 86 st.C ve výšce hlavy (cca. 175cm), proto přehřávání saun nad 100 st. C je plýtvání energií a zbytečné zatěžování materiálů použitých v sauně.
 
Alkohol přece nezabije
Alkohol jak před saunováním, během i po saunování určitě není vhodný a to z mnoha důvodů.
Alkohol laicky řečeno rozhodí organismus a ten se chová zcela jinak, než by v dané situaci měl. A v extrémních situacích může ohrozit i život. Po sauně lze tolerovat trochu vína, případně piva.
 
 
Přece nepůjdu do sauny nahý, nechám si alespoň plavky
Před saunou se vysprchujeme, vezmeme si vícero ručníků (pod sebe na sednutí – lehnutí, na zakrytí intimních míst atd). jakékoliv oblečení bychom měli odložit, protože zaprvé je to nehygienické (pot a nečistoty zůstávají v prádle), může docházet k podráždění těla pod ošacením, další argument je v tom, že látka kryje kůži, která napomáhá tělu k termoregulaci a tím celkově zhoršuje prohřátí a ochlazování organismu.
 
 
Chřipku a různé nemoci vyženu saunou.
Organismus napadený chřipkou není vhodné ještě zatěžovat saunou a to rozhodně ne vysokou teplotou a vícečetnými cyklusy saunování. Nižší teplota (jen prohřátí) lze tolerovat v soukromých saunách, kde nikoho nelze nakazit.
 
Budu chodit do sauny a to by v tom byl čert, abych nezhubl.
Všechny kdo chce zhubnout saunou, tak určitě sauna zklame, protože pot je v většiny složen z vody a ne tuku. Nicméně určité klady na hubnutí to má a to celkové prokrvení organismu a tím i prokrvení podkožního tuku, kde může dojit k lepší koordinaci tuku v těle.
 
Postavím si saunu sám a ušetřím
 – zbyl mi polystyren, tak proč bych jej nepoužil jako tep.
Ano, ušetřit se dá, ale je vhodné se i při stavbě svépomocí poradit s odborníky a důležité věci nechat prověřit a namontovat firmu, jako např. el. zařízení, kamna, osvětlení atd.
Hodně lidí si např. jako izolaci sauny zvolí polystyren, což v žádném případě není vhodné, umisťují sauny do vlhkých sklepních prostor atd.
 
Když saunu, tak musím mít možnost polévat kameny
Většina kamen to již v současné době umožňuje, ale kropení není podmínkou fungování správné sauny. Kropení se používá hlavně u saun, kde není taková teplota a kropením se dočasně zvýší vlhkost vzduchu a prožitek je pak silnější a nahradí vyšší teplotu v sauně.

 

 

Ve výše uvedeném článku jsme vyjádřili naše názory a zkušenosti a tudíž se mohou lišit od jiných názorů firem i uživatelů. Proto uvítáme jakékoliv reakce na náš e-mail: vendy.crov@seznam.cz
 
Pokusíme se je zapracovat a dát k dispozici i ostatním.
Děkujeme
Za firmu Sauna Relax klub Vendula Krovová